DUURZAAMHEID

Hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen in de transportsector?

Duurzaam ondernemen met oog voor people, planet en profit is geen optie maar een must voor Wim Claes Transport & Logistiek.
Maar ... duurzaamheid en transport, dat gaat toch niet samen?

 Betrouwbare, veilige en
snelle logistieke oplossingen

We geven toe: het lijken soms tegenpolen. Tranport brengt nu eenmaal uitstoot van CO2 met zich mee. Maar het één sluit het ander niet uit. Bovendien betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) meer, veel meer.

Kleding, voeding huishoudtoestellen, bouwmaterialen,... in zowat elke denkbare sector komt tranport kijken. Transport heeft nu eenmaal zijn impact op de mens en planeet. Toch is er al een hele weg afgelegd: denk maar aan zuinigere transportmiddelen, efficiënter vervoer of het gebruik van alternatieve brandstoffen.

Lees hier onze blog "Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de transportsector"

Magazijn

Elektrisch rijden

Wim Claes Transport & Logistiek zet koers naar de toekomst met de full electric Mercedes e-Truck! Als één van de eerste transporteurs in België distribueren we emissievrij en met een lage impact op mens en natuur. Zo behoren we tot de 30 miljoen emissievrije wagens tegen 2030.

Lees onze blog Onze eerste elektrische truck gaat de baan op
Heb je ons op TVL gezien? Bekijk reportage
We bundelden alle statistieken van onze e-truck in een infographic.

Een groen distributiecentrum

Met één logistiek distributiecentrum, centraal gelegen in Genk, beheren we de hele logistieke keten voor meerdere klanten, waardoor we veel ritten besparen. Wist je trouwens dat minstens 80% van het energieverbruik in ons distributie-centrum groene energie is? Bovendien wordt deze op onze eigen site opgewekt door zonnepanelen en een windmolen.

Up-to-date fleet

Van trucks, bakwagens tot bestelwagens: ons uitgebreid wagenpark omvat ruim 70 voertuigen en is bovendien volledig up-to-date en voorzien van de laatste gangbare normen. We zetten in op EURO 6 motoren met AdBlue additieven voor een schone verbranding, elektrische transpallets en e-heftrucks.

Laadruimte vrachtwagens

Door goederenstromen doordacht te bundelen en elke m2 laadruimte in onze vrachtwagens efficiënt te benutten, werken we kostenefficiënt en duurzaam.

Cradle to cradle

Door herbruikbare materialen en afval in te zamelen en correct te sorteren dragen we ons steentje bij in het sluiten van de kringloop.

LED-verlichting

Ons distributiecentrum is voorzien van energiezuinige LED-verlichting die werkt met slimme sensoren. Zo houden we ons verbruik zo laag en onze efficiëntie zo hoog mogelijk.

Track & Trace

Door een doorgedreven Track & Trace en online fleetmanagement vermijden we leegstand van vrachtwagentrailers, bundelen we goederen waar het kan en verhogen we de efficiëntie in de route van de vrachtwagen.

Uitrol E-CMR

Door de uitrol van de e-CMR maken we al onze processen digitaler en efficiënter. We besparen bovendien fors op papierverbruik. Het digitaliseren van pakbonnen en certificaten is een logische vervolgstap.

Slimme boordcomputer

Onze slimme boordcomputers zijn gekoppeld aan onze TMS- en WMS-systemen en andere databronnen. Ze ontvangen en sturen automatisch gegevens uit om zo duurzaam mogelijk van A naar B te rijden.

Opleiding

Wij bieden B-chauffeurs de mogelijkheid om zich om te scholen tot gecertificeerde C- en/of CE-chauffeurs en onze bedienden krijgen regelmatig interne opleidingen. Bovendien bieden we ook de opleiding ‘Ecodrive’ aan, waarbij chauffeurs leren om defensief te rijden en minder brandstof te verbruiken. Via diverse opleidingspartners bieden we ook regelmatig kansen aan jongeren en werkzoekenden om werkervaring op te doen.

Goede doelen

Van goede doelen steunen tot infosessies bij scholen en gratis vervoer voor de lokale jeugdbeweging, bij Wim Claes Transport & Logistiek dragen we graag ons steentje bij aan de maatschappij. Daarnaast streven we ernaar om onze ecologische voetafdruk te verminderen, daarom gaan we regelmatig met de fiets naar het werk. Bekijk de beelden hier . Op die manier maken we samen de wereld een beetje beter, één kilometer tegelijk!

Mirror cams

Een veilige rijstijl draagt bij tot een betere verkeersveiligheid en de gezondheid van de werknemers. Daarom zijn onze nieuwe voertuigen sinds 2020 uitgerust met mirror cams. Deze camera’s zorgen voor meer veiligheid tijdens het afslaan, manoeuvreren of wisselen van rijstrook en verkleinen de dode hoek. Ze zorgen voor een lager brandstofverbruik en verbeteren de aerodynamica van de truck.